Tutkimus

Metsähovissa on Suomen ainoa radioastronomista tutkimusta tekevä radioteleskooppi, halkaisijaltaan 14-metrinen suojakuvun sisään sijoitettu antenni. Teleskooppia voidaan käyttää mikroaalto- ja millmetrialueilla, havaintotaajuuksien ollessa 2-150 GHz. Tärkeimmät tutkimuskohteet ovat kvasaarit ja muut aktiiviset galaksinytimet sekä aurinko. Metsähovissa myös kehitetään radioastronomiassa tarvittavia menetelmiä ja tekniikoita, mm. pitkäkantainterferometriassa (VLBI) tarvittavaan tiedon siirtoon ja tallennukseen. Metsähovi toimii myös itse osana VLBI-havaintoverkostoa, jolloin teleskooppimme on muutamia vuorokausia kestävien havaintojaksojen ajan osa maailmanlaajuista ja maapallon kokoista virtuaaliteleskooppia.

Metsähovin teleskooppi on käytössä 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä paitsi pahimpien kaatosateiden ja lumimyrskyjen aikana. Joku tutkimushenkilökunnasta on koko ajan havaintovastuussa.

IMG_9622_kw.jpg

Suurin osa Metsähovin havaintoajasta käytetään kvasaarien radiomuuttuvuden tutkimiseen. Tämä maailmankuulu projekti on kerännyt kvasaarien muuttuvuusdataa jo yli 35 vuoden ajan ja tuottaa jatkuvasti tieteellisiä julkaisuja sekä opinnäytetöitä.  Aurinkotutkimus Metsähovissa keskittyy luonnollisesti kesäkuukausille, mutta havaitsemme silti päivittäisiä aurinkokarttoja ympäri vuoden.

Metsähovin antenniajan käyttö on joustavaa ja muuttuu tarvittaessa nopeastikin tieteellisen tarpeen mukaan. Pystymme siis melko helposti osallistumaan erilaisiin äkillisesti käynnistettyihin monitaajuuskampanjoihin ja muihin nopeata reagoimista vaativiin havaintoihin.

Suurin osa tutkimuksestamme tehdään osana laajoja kansainvälisiä yhteistyöverkostoja ja tähtäämme tutkimuksessamme tieteelliseen huipputasoon.

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 23.10.2015.